Så här gör jag

Återkommande frågor om hur jag gör när jag fotograferar, om jag använder photoshop och vad jag har för kamerautrustning har nu lett till att det blir ett längre inlägg om det på Rubinara. Så i stället för att svara på mail så skriver jag här så att fler som undrar kan ta del :o)

*

Det här är en gammal bild som jag fortfarande tycker om. Kompositionen med blåsippan till vänster i bild och i övrigt mycket luft faller mig i smaken. Fotad med  bländare 2.8 som ger det korta skärpedjupet. 

*

Ljuset är viktigast när jag fotograferar

Jag söker mjukt ljus till mina bilder och använder manuella inställningar på kameran så jag får kontroll över ISO, bländare, slutare etc. Vitbalansen brukar jag ha inställd på “dagsljus”. Vinkeln betyder mycket och jag lägger tid på att hitta “rätt” fotovinkel där motivet kommer till sin fördel. Jag önskar mig oftast en lugn bakgrund. Det inte säkert att den finns just där jag står. Jag går runt motivet och prövar olika vinklar i sökaren. Jag kryper även omkring och ligger i de mest onaturliga ställningar som ibland framkallar både huvudvärk och nackspärr :o)

Mjuk förgrund/bakgrund vill jag ha till mina motiv (främst makro). Då kör jag med stor bländare som ger kort skärpedjup. Jag låter gräs, blommor, blad eller grenar komma närmast linsen (mellan lins och huvudmotiv) och får på så sätt en mjuk inramning till motivet. Jag fotograferar bara om jag tror att det blir bra, annars låter jag bli.

Photoshop

I photoshop micklar jag till en svag s-kurva i nivåer/kurvor och därefter brukar jag dra ner färgmättnaden en gnutta. Det händer att jag vill ge bilden en mjukare känsla och skapar då ett nytt lager av bilden där jag lägger på ett uns av oskärpa. Jag drar lite i reglaget för opaciteten tills det känns rätt. Färdig :o)

Mina personliga tips för bättre bilder (baserat på hur det fungerar för mig)

Lär känna din kamera, pröva olika inställningar, testa nya vinklar, var kreativ och observant med ljus! Undvik att trycka av 10 snarlika bilder. Bestäm dig för 2 klick. Då utvecklas bildseendet och chansen ökar att få riktigt fina bilder om man tänker efter före.

Sitt därefter inte för länge å peta med bilden i photoshop. Risken finns att du aldrig blir klar och det beror antagligen på att bilden var undermålig från början.

*

Här är motivet centrerat och bilden saknar det där lilla extra tycker jag. Det blir pang på objektet och inget mer. Ibland kan det bli trist med ren bakgrund. Bilden tappar djup och blir ointressant. Men det var kul att sitta så nära så att fjärilen nästan kröp in i linsen :o)

*

Kamerautrustning

Det är vad du ser och vill uppnå som skapar bilden. Kamera och objektiv är endast hjälpmedel. Det är som med Golf… Har du det bästa av det bästa vad gäller utrustning så är det inte säkert att du når dit du vill med vald klubba. Det är ditt engagemang, intresse och vilja att träna som avgör hur långt du kommer… Min kamerautrustning hittar du här »

*

Jag skriver i headern att Rubinara är en fotoblogg fylld av färg, form och fantasi. Men det är nog just de där bilderna som nästan saknar färg som jag tycker om mest.
Små oanseliga bilder som den här.

*

Om du har läst ända hit så hoppas jag att du fick ut någonting av det här :o) Lämna gärna dina synpunkter, tankar och funderingar.

*

Andra bloggar om: , , , ,

Rara kommentarer ♥

 • Så otroligt intressant att läsa och så bra skrivet! Läser många bloggar där just rådet är att knäppa så många bilder i serie som möjligt för då är chansen att man lyckas med en bild ganska stor! Jag tycker personligen det är väldigt tokigt att tänka så och dessutom är det ju så skittråkigt att gå igenom så många bilder av samma motiv så nej…jag gör som du!

  Du är ju som du vet en stor förebild för mig för allt i din värld är så mycket vackrare än i verkligheten till och med! Och du är så otroligt duktig på att just fånga och förmedla detta…och dessutom är du inte rädd för färger! Men precis som du gillar jag också de bilderna med svagare färger…kanske inte bäst..eller ens bättre än en riktigt fin färgklicksbild men massor….!

  Tack för att du delar med dig av dina kunskaper! Mycket bra skrivet!!

  Kram!

 • Hejsan! Jag håller med dig på en del punkter. Men jag måste opponera dig också. på en del punkter. Att ta många bilder kan vara fördel i vissa situationer, t.ex. i snabba och rörliga motiv, där man inte får missa någonting. För det andra använder jag knappast största bländare på ett macro på nära håll. Ju närmare motivet jag är så kan jag dra ned bländaren ned till 16-22.
  Hade fint:-)

 • Fina tips! Och dina bilder är underbara!!

 • Tack för att du delar med dig. Jag lär av både dig och alla andra bloggvänner med kamera. Det är fantastiskt att vara med på ett hörn i denna värld..

 • monica

  Håller med föregående och tackar jag också för att du delar med dej. Din blogg har inspirerat mej i mitt fotograferande.

 • Annika (Author)

  Anneli – Jag håller med dig om att det är tråkigt med en massa likadana bilder. Jobbigt oxå… Det kanske är för att jag är lat som jag tror att man får bättre bilder om man tänker efter före :o) Tack så mycket för dina ord, tankar och funderingar :o)

  Artlover – Självklart kan det vara en fördel att ta många bilder i vissa situationer. Vad jag syftade på var att jag tror att man skall undvika att trycka av 10-15 bilder på samma motiv rent slentrianmässigt och “hoppas på att någon blir bra”. Gör man alltid så tror jag att chansen är stor att man inte klarar av att ta en bra bild den dagen man bara har en chans på sig. Jag tror även att det tar mycket längre tid att utveckla ett bildseende. Men som sagt mina tips är högst personliga så ta dem med två nypor salt :o)

  När jag talar om största bländare vid macro för att få kort skärpedjup så avser jag bilder med just kort skärpedjup. T.e.x som i blåsippebilden i detta inlägg. Att blända ner till 16 eller ännu lägre vid den typen av bild blir galet om man förväntar sig en mjuk, diffus för- och bakgrund. Redan vid bländare 5-6 så börjar grässtrån å annat tjafs störa bilden :o) Jag tror att jag inte kryper lika nära vid makro som du gör :o) Tack så mycket för dina ord, tankar och funderingar :o)

  Jane, Lasse och Monica – Tack så mycket :o)

  /Annika

 • Trevlig och läsvärt inlägg.
  Jag tycker dina bilder är fantastiska vad gäller kompostion, ljus och färg så det var kul att få lite tips och se hur Du gör. Den där med vitbalansen är något jag är himla dålig med, men ska nog se till att försöka ändra på det nu. Jag tycker jag “fastnat” i mitt fotograferande och vem vet, en sån liten sak som att ändra på det kanske kan hjälpa mig att tänka ett steg längre! :)

 • Kul att du delar med dej av dina tips. OCH dina fina bilder.
  Ha det bra.
  /Helena

 • Glada amatörer som undertecknad uppskattar att höra hur du tänker när du fotar! Jag är en typisk “ställa kameran på auto-fotograf” som övar på att använda manuella inställningar i större utsträckning. Så det du skriver är verkligen av intresse för mig!

  Dessutom måste jag passa på och säga hur mycket jag tycker om dina bilder!

 • Så intressant att läsa dina tips och råd Annika. Att ta många bilder på ett och samma motiv kan vara bra om man varierar vinklar och inställningar. Det har hjälpt mig att se vad som funkar och inte funkar.

 • Hihi, alla NI som KAN fota, skriver alltid manuella inställningar och lära sig sin kamera…
  Där faller det ofta för mig, Jag brukar hitta till AV men har aldrig fått M läget…

  Får fortsätta… Skulle ju behöva gå en fotopromenad någon gång… Kanske får bjuda in till en med fulla batteri och tömda minneskort….

  Du e grymt inspirerande att följa på webben!

 • Annika (Author)

  Emma – Tack så mycket :o) Vet du, ett steg att komma vidare om man känner att man “fastnat” kan vara att fota helt andra saker än vad man brukar göra.

  Helena – Tack :o)

  Petra – Tack ska du ha :o) Roligt när det uppskattas.

  Anna-Karin – Kul att du tycker det. Tack så mycket :o) Ja självklart, varierar man vinklar och inställningar så blir det inte likadana bilder :o)

  Joacim – Tack så mycket :o) Att hitta till AV är inte så illa :o) Efter en fotopromenad hittar du kanske även till M läget. Hör av dig så skall jag se om jag hinner ladda batterierna :o)

  /Annika

 • Det har du ju helt rätt i Annika. Jag missförstod dig nog lite där :-)

 • Annika (Author)

  Anna-Karin – Inte så konstigt eftersom jag nog var en smula otydlig i mitt inlägg :o)

  /Annika

 • Sen tror jag att du har det viktigaste av allt: Blick, fantasi och kerativitet.
  Underbara bilder på denna webbsida

 • Hej!

  Jag vill bara säga tusen tack för att du delar med dig av hur du gör. Älskar att titta på dina bilder. Jag tror att jag till stor del har dig att tacka för att mina bilder blir bättre – du får mig att bli sugen på att fotograferaoch att vilja utvecklas. Så, tusen, tusen tack igen!!!
  //Linda

Skriv en kommentar ♥

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>